Δράσεις 2023-2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣ

 

Η 21η  Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Γιατί είναι τόσο σημαντική όμως η αγκαλιά και γιορτάζουμε αυτή την ημέρα;


Μια  αυθεντική αγκαλιά αυξάνει την παραγωγή της ωκυτοκίνης , της  "ορμόνης της αγάπης" όπως έχει χαρακτηριστεί, μιας ορμόνης που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας βοηθώντας μας να χαλαρώσουμε αφού μεταξύ άλλων μειώνει το στρες καθώς μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόνης.


Πέρα απ’ το ότι βελτιώνει όμως τη διάθεσή μας, ανακουφίζει τον πόνο, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και την αυτοεκτίμηση.
Άνθρωποι που δε δίνουν και δεν παίρνουν αγκαλιές τόσο συχνά φαίνεται σύμφωνα με μελέτες ότι είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα και να έχουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό.


«Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε», δηλώνει η Virginia Satir, ψυχαναλύτρια και ειδική παιδοψυχολόγος. 

Αγκαλιάστε, λοιπόν, τα παιδιά σας για να μεγαλώσουν πιο όμορφα και ισορροπημένα. Αν το παιδί σας χτυπήσει, τότε δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά διαρκείας. Με την αγκαλιά παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη. Οι ενδορφίνες βοηθάνε στη μείωση του πόνου, ενώ η οξυτοκίνη και η σεροτονίνη κάνουν τα παιδιά σας πιο ευτυχισμένα.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι αγκαλιές που σας έκαναν οι γονείς σας όταν ήσασταν μικροί, καθορίζουν το ποιοί είστε σήμερα!

Στο Βρεφικό Σταθμό Ζωφριάς μιλήσαμε με τα παιδάκια για τη μέρα αυτή, για την αγκαλιά της αγάπης, του νοιαξίματος, της παρηγοριάς και της συγνώμης. Μοιραστήκαμε αγκαλιές και ζωγραφίσαμε καρδιές με ανοιχτά χεράκια, έτοιμες να αγκαλιάσουν όλο τον κόσμο!

Search