Μία από τις αγαπημένες στιγμές ανάμεσα στο γονέα και το παιδί είναι η ανάγνωση ενός παραμυθιού πριν την ώρα του ύπνου. Η αφήγηση παραμυθιού δεν ψυχαγωγεί μόνο τα παιδιά αλλά διεγείρει και καλλιεργεί την εφευρετικότητα και τη φαντασία τους και συμβάλει στην δημιουργία σύνθετων εγκεφαλικών λειτουργιών που έχουν ως αποτέλεσμα τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη τους.
Μέσα από το παραμύθι εμπλουτίζεται και ενδυναμώνει ο ψυχικός κόσμος του παιδιού και το βοηθά να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις όπως ο θάνατος, ο αποχωρισμός ή μια ασθένεια. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που μεγάλωσαν ακούγοντας παραμύθια είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμα και κοινωνικά.
Σε ένα παιδί πριν ολοκληρώσει το πρώτο έτος και σε μετέπειτα στάδιο (10-12 μηνών μέχρι δύο ετών), ξεκινάμε να του δίνουμε βιβλία τα οποία έχουν εκπαιδευτικό ρόλο, είναι πιο σκληρά και έχουν κρυφές πτυχές που όταν αποκαλύπτονται από το παιδί εμφανίζονται εικόνες. Η κάθε σελίδα τους ακόμη παρουσιάζει τρισδιάστατες φιγούρες και κάποιες ίσως και να έχουν διάφορες υφές (τραχιά, χνουδωτή, πλαστική). Το παιδί έρχεται σε επαφή με τις διάφορες αυτές υφές, τις επεξεργάζεται και οδηγείται σε αισθητηριακή ωρίμανση. Κάθε σελίδα είναι καλό να αντιστοιχεί σε μια εικόνα εφόσον τα πολλά ερεθίσματα μπερδεύουν το παιδί και το οδηγούν στη σύγχυση και τελικώς στη παραίτηση.
Σε παιδιά μικρής ηλικίας 2-4 ετών να διαλέγεται μεγάλα εικονογραφημένα παραμύθια. Μέσα από τις εικόνες εμπλουτίζετε το λεξιλόγιο τους μαθαίνοντας τους καινούρια ρήματα, ουσιαστικά και επίθετα («κοίτα ένα ψηλό και πράσινο δέντρο», «ένα θεόρατο πέτρινο κάστρο») .
Πάμε λοιπόν να διαβάσουμε ένα παραμύθι:
- Βάλτε χρώμα στη φωνή σας και ενθουσιασμό στο διάβασμά σας για να κρατήσετε περισσότερο το ενδιαφέρον του παιδιού σας.
- Εάν έχετε διαβάσει ένα παραμύθι και άλλη φορά, ξεκινάτε εσείς μία φράση και παραλείψτε λέξεις κάνοντας παύση για να την ολοκληρώσει το παιδί.
- Κάντε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας παρακολουθεί και έχει καταλάβει την ιστορία για να μπορέσει να συνεχίσει.
- Ρωτήστε το ‘και μετά τι θα γίνει;’ ή προτείνετε να δώσει ένα δικό του διαφορετικό τέλος στην ιστορία για να ενισχύσετε τον τομέα της φαντασίας του.
- Ενσωματώστε και δικές σας ερωτήσεις τύπου: « Και τώρα τι θα κάνει;», « Που μπορεί να κρυφτεί;», « Τι είναι σωστό να πράξει;» για να ενισχύσετε την κριτική του ικανότητα και την εύρεση λύσης προβλημάτων.
- Μιλήστε για το πώς μπορεί να νιώθουν οι ήρωες, για να αρχίσει να κατανοεί τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που τα προκαλούν.
- Παροτρύνετε το παιδί να διηγηθεί το παραμύθι και σε ένα τρίτο πρόσωπο για να ενισχύσετε την αφηγηματική του ικανότητα.
- Μπορείτε να θέσετε και γνωστικούς στόχους, όπως να του μάθετε τα χρώματα, τα μέρη του σώματος, αριθμούς, φρούτα, ζωάκια.
Με την αφήγηση των παραμυθιών, συμβάλλετε στο να δημιουργήσετε υγιείς ανθρώπους με αναπτυγμένη φαντασία και ενισχυμένη δημιουργικότητα. Αγκαλιάστε τα παιδιά, αφουγκραστείτε τα και διαβάστε τους παραμύθια, εμφυσήστε τη μαγεία ονειρικών κόσμων στην καθημερινότητας τους και δημιουργήστε έτσι στενή συναισθηματική σχέση μεταξύ σας.
Η Λογοθεραπεύτρια των
Παιδικών-Βρεφικών Σταθμών
Μουρκογιάννη Σπυριδούλα.