Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ζωφριάς


 

Όσο περισσότερο διαβάζουμε στα παιδιά μας παραμύθια ή ακόμη και εξερευνώντας τις σελίδες, τις εικόνες και τα χρώματα τους, ενεργοποιούνται τα τμήματα του εγκεφάλου που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλώσσας. Αυτή η συνεχής εκπαίδευση του εγκεφάλου βελτιώνει την ικανότητα του παιδιού να είναι πιο δημιουργικό, διευρύνει την φαντασία του και το βοηθά να είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες. Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, όταν του διαβάζετε παραμύθια το βοηθάτε να καλλιεργήσει και να αναπτύξει πολλές δεξιότητες που θα το συντροφεύουν για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Πάμε να δούμε λοιπόν γιατί τα παραμύθια είναι τόσο σημαντικά:

 Ενισχύουν την ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

 Τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να κατανοούν βαθύτερα τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, βοηθώντας τα έτσι να αποκτήσουν ενσυναίσθηση. Μια καλή τεχνική για να διδάξουμε στα παιδιά μας ένα συναίσθημα είναι με το να το εντοπίζουμε σε άλλους. Όταν λοιπόν διαβάζουμε παραμύθια, ρωτάμε τα παιδιά μας πώς πιστεύουν ότι μπορεί να αισθάνεται ο χαρακτήρας. Αυτό όχι μόνο εμπλουτίζει το συναισθηματικό τους λεξιλόγιο, αλλά παράλληλα τους διδάσκει την ενσυναίσθηση.

 Οξύνουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

 Τα παραμύθια δείχνουν στα παιδιά τον τρόπο να λύνουν τα προβλήματά τους, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν. Τα διδάσκουν πώς να τα βγάζουν πέρα στις δύσκολες καταστάσεις, ενώ παράλληλα τα βοηθούν να νιώσουν ότι μπορούν τα ίδια να αλλάξουν τον κόσμο. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να πρόκειται για βιβλία που πραγματεύονται τα συγκεκριμένα θέματα. Τα περισσότερα παραμύθια δείχνουν στα παιδιά τι σημαίνει να έχουν ψυχικό σθένος και να βρίσκουν λύσεις σε δυσκολίες και προβλήματα που αναπόφευκτα θα παρουσιαστούν μπροστά τους

 Δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αντλήσουν πληροφορίες για τη ζωή.

 Οι ήρωες πολλών παιδικών βιβλίων αντιμετωπίζουν προβλήματα ή προκλήσεις παρόμοια με αυτά που έχει το παιδί. Παραμύθια για το πώς μια νεράιδα πήρε την πιπίλα ενός κοριτσιού ή πώς ένα μικρό αγοράκι έμαθε να χρησιμοποιεί το γιο-γιο μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού που βρίσκεται σ’ αυτή τη φάση. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων, τα παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη μυθοπλασία από την πραγματικότητα, κι έτσι ταυτίζονται εύκολα με τις ιστορίες που ακούνε.

Ενισχύουν την μαθησιακή και γνωσιακή ανάπτυξη.

 Το να διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά συμβάλλει στην τόνωση της γνωστικής ανάπτυξης, βελτιώνοντας τις γλωσσικές τους δεξιότητες και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους με λέξεις που είναι χρήσιμο να γνωρίζουν για να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Τα παραμύθια, επιπλέον, συμβάλλουν στην ευφράδεια των παιδιών, όπως και στην ικανότητα ανάγνωσης κειμένου με ακρίβεια και ταχύτητα, καθώς όσο μεγαλώνουν, κι αφού έχουν μάθει πια και τα ίδια ανάγνωση, θα θέλουν να σας διαβάζουν φωναχτά τα αποσπάσματα των παραμυθιών που αγαπούν.  

 Έρχονται σε επάφη και γνωρίζουν το βιβλίο.

 Το βιβλίο είναι ένα αντικείμενο από χαρτί, που περιέχει εικόνες και λέξεις που περιγράφουν μια ιστορία. Διαβάζεται ανοίγοντας μία μία τις σελίδες που εναλλάσσονται αγγίζοντας απαλά αυτή στα δεξιά και στρέφοντάς την προς τα πίσω. Τα γράμματα διαβάζονται από πάνω προς τα κάτω και με φορά από αριστερά προς τα δεξιά. Πράγματα αυτονόητα για εσάς, όχι όμως και για το παιδί, πριν έρθει σε επαφή με το βιβλίο. Βλέποντάς σας να το κάνετε πολλές φορές μέχρι να ξεκινήσει το σχολείο, μπορεί κι εκείνο να κάνει το ίδιο όταν χρειαστεί να αρχίσει να διαβάζει.

 Τους δίνεται η ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι συνομιλητές.

 Η ανάγνωση βελτιώνει την ικανότητα του παιδιού να ξεδιπλώνει την σκέψη του και να μιλάει σωστά. Μην εκνευρίζεστε αν να σας διακόπτουν καθώς τους διαβάζετε μια ιστορία. Αντίθετα, να τα ενθαρρύνετε να μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και να απαντάτε στις απορίες τους. Συχνά, μάλιστα, συγκρίνουν τις ιστορίες του βιβλίου με την πραγματική ζωή και αναλύουν προσωπικά τους βιώματα.

 

 Μαθαίνουν να συγκεντρώνονται.

 Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα αποσπώνται αφού δεν έχουν μάθει ακόμα να συγκεντρώνονται σε ένα πράγμα τη φορά, για πολλή ώρα. Το διάβασμα, ειδικά αν τους αρέσει το βιβλίο, τους διδάσκει τη συγκέντρωση αλλά και την ικανότητα να εστιάζουν την προσοχή τους σε μία μόνο δραστηριότητα. Έστω και για λίγο κάθονται, χωρίς να ασχολούνται με κάτι άλλο, και ακούν με προσοχή την ιστορία που τους διαβάζετε.

 

 Μέσα από τα παραμύθια αποκτούν περισσότερη υπομονή.

 Η υπομονή είναι μια πολύτιμη δεξιότητα στη ζωή του ανθρώπου και το βραδινό διάβασμα παραμυθιών στα παιδιά τους την διδάσκει. Κάθε βράδυ, περιμένουν με υπομονή την μαμά ή τον μπαμπά να έρθει με το αγαπημένο τους παραμύθι στο χέρι, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να κάνουν υπομονή για την συνέχεια μιας ιστορίας, ακόμα κι αν χρειαστεί να περιμένουν μια ολόκληρη ημέρα! Έτσι, τα παιδιά μεγαλώνοντας γίνονται όχι μόνο καλοί ακροατές αλλά και υπομονετικοί άνθρωποι.

 

Πώς μπορείτε να κάνετε πιο αποτελεσματική την ώρα του παραμυθιού, σε κάθε ηλικία:

Βρέφη και μωρά

  • Εάν το μωρό είναι σε ηλικία που προσπαθεί να αγγίξει ή να τραβήξει το βιβλίο, επιλέξτε κάποιο με σελίδες από σκληρό χαρτόνι ή από ύφασμα.
  • Προτιμήστε βιβλία που συνδυάζουν την ιστορία με ήχους, μελωδίες, φωνές ζώων.
  • Για τα μεγαλύτερα μωρά, δώστε τους τη δυνατότητα να επιλέξουν εκείνα το βιβλίο που θα τους διαβάσετε. Βιβλία με αναδιπλούμενες σελίδες και κινούμενα τμήματα που εμπλέκουν ενεργά το μωρό στην διαδικασία της ανάγνωσης.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

  • Προσπαθήστε οι επιλογές σας να καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα εντύπων, διαλέξτε με βάση τα ενδιαφέροντα του παιδιού.
  • Πολλά παιδιά σ’ αυτή την ηλικία θέλουν να ακούνε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά. Εάν σας ζητάει να ξαναδιαβάσετε το ίδιο βιβλίο, κάντε του τη χάρη.
  • Αφού τελειώσετε την ιστορία, σβήστε το φως και μείνετε για λίγο κοντά στο παιδί, συζητώντας τι του άρεσε στην ιστορία ή ποια θα ήταν η συνέχεια εάν είχε συμβεί κάτι απροσδόκητο στην πλοκή. Μην ξεχνάτε ότι και η προφορική διήγηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων του παιδιού.

 

  Καθίστε αναπαυτικά, σε ήρεμο περιβάλλον, αγκαλιαστείτε και διαβάστε μαζί. Κοιτάξτε τις φωτογραφίες, εξηγήστε και απαντήστε στις ερωτήσεις του. Ρωτήστε το πώς ένιωθε ο ήρωας και τι άλλο θα μπορούσε να κάνει. Κάντε το διάβασμα διασκεδαστικό. Αλλάξτε τη φωνή σας σε κάθε ήρωα και μιμηθείτε τους ήχους της φύσης και των ζώων. Τα παραμύθια φτιάχτηκαν για να μας ταξιδεύουν. Είναι ίσως οι πιο όμορφες ιστορίες όλου του κόσμου. Δεν υπάρχει λαός, δεν υπάρχει λαϊκή παράδοση που να μην έχει τα δικά της αντιπροσωπευτικά παραμύθια. Τα παραμύθια είναι οι θησαυροί του κόσμου!!!

 

Η Λογοθεραπεύτρια

των Bρεφικών/Παιδικών Σταθμών

Μουρκογιάννη Σπυριδούλα

Search