Weekly News


Responsive image

Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Γνωρίζουμε ότι ένα παιδί σχετίζεται με τον κόσμο επιτυχώς όταν είναι χαρούμενο και ενδιαφέρεται για τον κόσμο γύρω του, μπορεί και κάνει φίλους, δίνει και δέχεται αγάπη, έχει διάθεση να μάθει κι είναι ευτυχισμένο στο σχολείο, ενώ δεν παραπονιέται συχνά για πόνους κι ανεξήγητα θέματα υγείας.

Αντιθέτως όταν ένα παιδί φαίνεται συχνά δυστυχισμένο και λυπημένο, όταν έχει δυσκολία να κάνει φίλους, όταν δεν τα πηγαίνει καλά στο σχολείο κι ας είναι έξυπνο, και παρουσιάζει ενοχλήσεις και πόνους χωρίς οργανική αιτία, μας αποκαλύπτει ότι σχετίζεται ανεπιτυχώς με τον κόσμο.

Η οικογενειακή ατμόσφαιρα και κατάσταση των μελών στο σπίτι επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Ότι συμβαίνει στο σπίτι, ακόμα κι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μέσα στην οικογένεια, μπορεί να έχει μόνιμα αποτελέσματα στη ζωή του. Όταν οι γονείς τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, μιλούν κι επιλύουν τις διαφορές τους μαζί , τα παιδιά νιώθουν ασφαλή. Από την άλλη μεριά οι πολλές διαφωνίες και συγκρούσεις, η υπερβολική κριτική, ή οι παρεξηγήσεις μπορεί να τα βλάψουν.

Οι ανησυχίες και οι αγωνίες είναι κομμάτι της ζωής όλων μας, αλλά αν είμαστε διαρκώς ανήσυχοι ή στεναχωρημένοι, το παιδί θα το αντιληφθεί και αυτό μπορεί να το οδηγήσει στο να νιώθει και το ίδιο ανήσυχο. Έχει παρατηρηθεί ότι η συναισθηματική κατάσταση των γονέων, όταν είναι ώριμη επηρεάζει θετικά την συναισθηματική κατάσταση του μικρού παιδιού.

Η αποδοχή από τους γονείς ως ξεχωριστή προσωπικότητα είναι σημαντική για την συναισθηματική υγεία, ακόμα κι όταν οι επιθυμίες και οι επιλογές του δεν είναι ίδιες με αυτές των γονέων. Οι ειδικοί προτείνουν: Κάντε στο σπίτι σας χώρο για όλη την οικογένεια, να μπορεί το παιδί να αντλεί χαρά. Δώστε ευκαιρίες για ανάπτυξη. Να είστε σταθεροί και συνεπείς στις απαιτήσεις σας και σε θέματα πειθαρχίας. Δώστε το παράδειγμα με τις πράξεις σας όχι μόνο με λόγια.

Το κάθε παιδί σε μια πολυμελή οικογένεια χρειάζεται την εξατομικευμένη προσοχή του. Επιτρέψτε στο καθένα να αναπτυχθεί με το δικό του ατομικό ρυθμό, υποστηρίζοντας τις επιλογές του και την ατομικότητα του. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους και με τους συνομηλίκους τους. Όταν έρθει ένα νέο μέλος στην οικογένεια τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να νιώσουν απειλούμενα. Επιτρέψτε τους να πάρουν μέρος κι αυτά στην προετοιμασία του σπιτιού για το μωρό. Φροντίστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο μόνο σε αυτά.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα κληρονομικά χαρακτηριστικά με τα οποία έρχεται το παιδί στο κόσμο αλλά ακόμα κι η σειρά γέννησης του κάθε παιδιού στην οικογένεια παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Η συστηματική παρατήρηση του παιδιού μας βοηθάει να καταλάβουμε την καλή ή κακή του συναισθηματική κατάσταση. Χρησιμοποιήστε την «κοινή λογική», ψάξτε για εκδηλώσεις μορφών συμπεριφοράς που χρονίζουν, είναι έντονες κι επίμονες.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες, να "βρέχει" το κρεβάτι του μετά την ηλικία των 4-5, να απομονώνεται από δραστηριότητες κι ανθρώπους, να μην μιλάει καλά μέχρι την ηλικία των 3 ετών, να έχει προβλήματα ύπνου κι εφιάλτες, κλάματα κι εκρήξεις θυμού πολύ συχνά χωρίς λόγο, να φοβάται και να προσκολλάται πολύ στο πρόσωπο που το φροντίζει, να συμπεριφέρεται καταστροφικά χωρίς συναίσθηση των πράξεων του, επιδεικνύουν την ανάγκη να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για περαιτέρω αξιολόγηση της συναισθηματική υγείας του παιδιού.

Οι γονείς έχουν την πρώτη εικόνα και μεγάλη επίδραση στην συναισθηματική υγεία του παιδιού ιδιαίτερα κατά την πρώτη παιδική ηλικία.

Δώστε ένα ζεστό σπιτικό με απέραντη αγάπη που αποδέχεται ισότιμα όλα τα μέλη της οικογένειας, σταθερά και συνεπή όρια διαπαιδαγώγησης, αρκετή ανεξαρτησία και θετικό παράδειγμα.

Καλή σχολική και υγιή συναισθηματική – χρονιά !

Στυλιανή Γερολυμάτου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος (M.Sc.)

Πηγή: Κεθεά τομέας πρόληψης